Hurtig betaling - brug MobilePay
Hurtig levering - Normalt 3-5 arbejdsdage
Kompetent rådgivning - Ring på 40 20 82 29

Overfladebehandlinger på Trægulve: Hvad skal jeg vælge?

At beskytte dine trægulve med den rette overfladebehandling er afgørende for deres udseende og levetid. Overfladebehandlingen, sammen med træsorten og sorteringen, er de mest betydningsfulde faktorer, der påvirker dit trægulvs æstetik. Denne guide vil dykke ned i de forskellige typer overfladebehandlinger, deres fordele og ulemper, og hvordan de kan påvirke dit trægulvs udseende og vedligeholdelse.

Ubehandlet Trægulv

Selvom de fleste trægulve leveres med en overfladebehandling, er det muligt at købe et ubehandlet gulv. Denne mulighed giver dig friheden til selv at vælge, hvilken overfladebehandling du ønsker. Men husk, at du skal behandle gulvet lige efter installationen, hvilket kan forlænge tiden, før du kan bruge gulvet. Ubehandlede gulve kan være ideelle for dem, der ønsker fuld kontrol over deres gulvs udseende og følelse, men det kræver en vis mængde arbejde og viden om forskellige behandlingsmetoder.

Lakering

Lakering er en af de mest populære overfladebehandlinger for trægulve. Et lakeret gulv har en slidstærk og ridsefast overflade, der forhindrer væsker i at trænge ned i træet og danne pletter. Matlak er den mest anvendte type lak, da den giver et naturligt udtryk og mindsker genskin. Lakerede gulve er nemme at vedligeholde, da de kun kræver regelmæssig rengøring. Men hvis lakken først er gennemslidt, skal hele gulvet slibes og lakeres på ny, hvilket kan være en tidskrævende og omkostningstung proces.

Lakering benyttes ofte på klikgulve og laminatgulve.

Oliering

Olierede gulve giver det mest naturlige udtryk og tillader træet at ånde. Dog kan væsker lettere trænge ned i gulvet og danne pletter, især hvis olieringen trænger til en opfriskning. En stor fordel ved olierede gulve er, at du kan reparere pletter eller skader i et begrænset område uden at skulle behandle hele gulvet. Men olierede gulve kræver mere vedligeholdelse end lakerede gulve, da de skal olieres regelmæssigt for at bevare deres udseende og holdbarhed.

Oliering/Voksning

Kombinationen af olie og voks giver gulvet det smukke udtryk, som olien giver, og den lette vedligeholdelse, der er kendt fra lakerede gulve. Voksen danner en beskyttende film på træets overflade, mens olien trænger ind i de øverste lag og mætter træet. Denne kombination giver en god balance mellem æstetik og vedligeholdelse, men kræver stadig periodisk plejeolie for at bevare gulvets udseende og beskyttelse.

Sæbebehandling

Sæbebehandling er en nem og selvudførbar overfladebehandling, der danner en film på overfladen for at beskytte træet. Dog er denne behandling mere modtagelig over for snavs og vådt fodtøj end et lakeret gulv. Sæbebehandlede gulve kræver regelmæssig rengøring og sæbebehandling for at bevare deres udseende og beskyttelse. Selvom det kan virke som en tidskrævende proces, kan det give dit gulv et unikt og hyggeligt udseende.

Ludbehandling

Ludbehandling anvendes primært på lyse gulve for at mindske gulvets naturlige gulning. Denne behandling kan ikke anvendes som den eneste overfladebehandling og skal kombineres med enten oliering eller en sæbebehandling. Ludbehandling kan være en god løsning for dem, der ønsker at bevare et lyst trægulv over tid, men det kræver en vis mængde vedligeholdelse og viden om, hvordan man korrekt anvender og vedligeholder ludbehandlingen.

Børstning

Børstning er en kosmetisk overfladebehandling, der bruges til at give trægulve et særligt, ofte mere rustikt, udtryk. Børstning er som sådan ikke en overfaldebehandling, men men er en proces der giver følelsen af træets årer, når man kører hånden henover. Jo mere fremtrædende årerne er - jo mere børstet er det, og dermed også mere overfladestruktur. Der findes forskellige typer af børstning, der hver især giver gulvet deres eget udtryk. For eksempel kan en retro børstning give dit gulv et "brugt" udseende, hvilket kan være ideelt i ældre bygninger. Men børstning kræver en vis mængde vedligeholdelse og kan være sværere at påføre korrekt end andre overfladebehandlinger.

At vælge den rigtige overfladebehandling til dit trægulv kan være en udfordring, men med denne guide håber vi at gøre processen lidt nemmere. Husk, at det rigtige valg af overfladebehandling kan forlænge dit gulvs levetid og forbedre dets æstetik.

Hos Egulve.dk er vi altid klar til at hjælpe dig med at træffe det bedste valg for dit hjem. Kontakt os i dag for mere information.

Sammenligning af Overfladebehandlinger


Overfladebehandling

Fordele

Ulemper

Ubehandlet

Du kan selv vælge overfladebehandling

Kræver behandling lige efter installation

Lakering

Slidstærk og ridsefast overflade

Hvis lakken er gennemslidt, skal hele gulvet slibes og lakeres på ny

Oliering

Naturligt udtryk, mulighed for pletreparation

Kræver mere vedligeholdelse end lakerede gulve

Oliering/Voksning

Kombinerer det smukke udtryk fra olie med let vedligeholdelse fra lak

Kræver stadig periodisk plejeolie

Sæbebehandling

Nem at udføre selv

Kræver regelmæssig behandling, mere modtagelig over for snavs og vådt fodtøj

Ludbehandling

Mindsker gulvets naturlige gulning

Kan ikke anvendes som den eneste overfladebehandling

Børstning

Giver gulvet et rustikt eller "brugt" udtryk

Primært kosmetisk, kræver yderligere overfladebehandling

 

Hvis du er i tvivl om hvilket gulv du skal vælge, så bare giv os et kald eller skriv os en email.


Ældre opslag Nyere opslag